top of page

HISTORIE | CINEMA ZEVENSKOOP

In de jaren ’70 van de vorige eeuw nam de filmindustrie een vlucht waarbij films werden gemaakt die uitsluitend geschikt waren voor het ‘Grote publiek’. In die tijd ontstond de behoefte aan filmhuizen waar artistieke en vaak inhoudelijk betere films werden vertoond. “Die behoefte was in Den Helder niet minder dan elders". De initiatiefnemer voor een filmhuis in Den Helder was Ton Wendel en al in 1973 draaide de eerste film uit het alternatieve circuit in de filmzaal van ’t Torentje. “Totdat de toenmalige commandant zeemacht erachter kwam dat sommige films politiek waren, toen mocht het niet meer”.

 

 

 

 

logo ZK diap nieuw.png

Kortstondig vond het filmhuis onderdak in de Schouwburg waarna het verhuisde naar De Boerderij in de Schooten. Het filmhuis sloot zich aan in 1975 bij het filmcircuit Noord-Holland en verhuisde dat jaar naar de jongerenclub Dodo (het latere Tritongebouw). Langer dan twee jaar duurde die behuizing niet en wederom werd uitgeweken naar een andere lokatie, ditmaal fort Dirks Admiraal. Nadat het filmhuis in 1979 officieel stichting filmhuis Den Helder werd kwam het terecht bij het expressiecentrum aan de Van Heemskerckstraat. Ondertussen stond school 7 aan de Weststraat al tijden leeg en omdat het filmhuis behoefte had aan een vaste plek, besloot het toenmalige bestuur school 7 te kraken. Voorzitter Jeanet Huisman en enkele anderen zoals Freek Brouwer, Gusta Streijen en Gerard Blokdijk werden voor deze ‘wandaad’ in hechtenis genomen.

 

Uiteindelijk werd bemiddeld en gedoogde de gemeente dat het Filmhuis in school 7 mocht blijven, evenals de Kunstliga, enkele kunstenaars zoals Ruud van de Wint, Evert Koopman en Dirk Gorter en toneelvereniging Nieuw Den Helder. De zaal waar films werden gedraaid was nog erg primitief. “We hadden landbouwplastic om de boel te verduisteren en dat kraakte soms zo erg dat het geluid van de film werd overstemd. De film moest in vier keer gedraaid worden en het publiek zat op klapstoeltjes die regelmatig omvielen”, vertelt Gerard lachend, die op een avond in 1981 een film kwam kijken. “Toen ging er iets mis met de projector. Vanuit mijn werk kende ik de projector en heb ik een handje geholpen. Na de voorstelling werd me door Jeanet verteld dat ik nooit meer weg mocht bij het filmhuis en ik ben er nog steeds.”

 

Vanaf het moment dat het filmhuis haar intrek nam in School 7 kreeg het de naam 7Skoop. Diverse logo’s werden in de loop der jaren ontwikkeld en ook de zaal werd beter ingericht. Het aantal vrijwilligers dat het filmhuis draaiende hield groeide tot 50 deelnemers en vandaag de dag werken meer dan 75 vrijwilligers mee. “Vanaf 1991 waren we helemaal compleet, hadden een echt scherm en echte bioscoopstoelen en hebben jaren in School 7 gedraaid. We deden dingen als Cinekid, een landelijk initiatief waarbij dingen georganiseerd werden voor kinderen tijdens de vakantie. We hadden iedere zaterdag een kindervoorstelling, deden mee aan Rondje Cultuur, maar we stonden in de periode tussen 2005 en 2008 wel continu onder druk omdat we School 7 moesten verlaten.”

 

“We kwamen in contact met Kees Schoemaker, die het Rialto huurde van de gemeente. Dit filmtheater was sinds 1963 in handen van de familie Weber totdat Utopolis zich hier vestigde. We hebben de naam Rialto gehouden maar wilden na de verhuizing in 2009 wel van het stoffige imago van het filmhuis af en veranderden de naam in Cinema Zevenskoop. Na de verhuizing is het bezoekersaantal meer dan verdubbeld."

 

Naast een 16 mm filmprojector die Cinema Zevenskoop onlangs vanuit een erfenis verkreeg en de 35 mm filmprojector is men eind 2012 overgestapt op digitale projectie. “We waren één van de laatste in Nederland die de overstap maakten, maar de oude projectors blijven gewoon, want we willen daar eens in de zoveel tijd iets mee doen.” Naast een bioscoopzaal biedt de zaal ook theatermogelijkheden en wordt regelmatig gebruikt voor schoolmusicals, presentaties of het geven van cursussen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze website is vernieuwd!

Ga naar https://cinemazevenskoop.nl

voor het laatste nieuws en

het complete filmprogramma.

bottom of page